A mikroszkóp

Mikroszkópkópok

A mikroszkóp egy optikai műszer, amelyet arra használunk, hogy a szemmel nem látható, apró dolgokat felnagyítsuk, és így szemmel is láthatóvá tegyük. A mikroszkópoknak több fajtája is létezik:

A hagyományos összetett mikroszkóp, vagy más néven biológiai mikroszkóp, több lencserendszerrel ellátott eszköz. Nagyon vékony dolgokat lehet vizsgálni velük, amelyeken a fény át tud haladni. A tárgy képe fordítva jelenik meg. Akár több, mint ezerszeres nagyítást is el lehet érni vele. Carl Zeiss és Ernst Abbe voltak, akik a 19. század második felében megalkották a most is használatos összetett mikroszkópokat, és lefektették annak matematikai, optikai alapjait. A Zeiss ma is fogalom az optikában, a mikroszkópok világában. A Zeiss mikroszkóp olyan, mint az autók között a Rolls-Royce!

Carl Zeiss
Carl Zeiss (Kép forrása: Wikipedia)

A fénymikroszkópok másik fajtája a sztereomikroszkóp. Ezek mindig két szemes betekintést nyújtanak. Általában a tárgy felszínét világítják meg, és a visszaverődő fényt használják a nagyított kép megjelenítésére, így nincsen szükség a vizsgálandó dolog előkészítésére, hogy átengedje a fényt. Ezekkel a mikroszkópokkal általában kisebb nagyítás érhető el. Nagy különbség, hogy nem fordított, hanem irányhelyes képet hoznak létre, emiatt ilyen mikroszkópokat használnak például mütéteknél is.

A digitális kamerák fejlődésével elterjedtek az úgynevezett usb-mikroszkópok. Ezek tulajdonképpen digitális kamerák, amelyek képét, usb-csatlakozáson keresztül, digitális eszközön jelenítik meg. Ezek nem olyan teljesítményüek, mint az igazi fénymikroszkópok.

A fénymikroszkópok felbontó képességét, hogy mekkora nagyítást lehet velük elérni, behatárolja a fény hullámhossza. Ennek kiküszöbölésére találták fel az elektronmikroszkópot. Ebben nem fényt, hanem elektronsugárzást használnak, így akár több milliós nagyítás is elérhető.

Mikroszkóp, mint hobbi

Bár Magyarországon nem annyira ismert hobbi, de a világon nagyon sok ember foglalkozik hobbiszinten mikroszkópos vizsgálatokkal. Ne felejtsük el, hogy Antonie van Leeuwenhoek, akit a mikrobiológia apukájának tartanak (pl. ő látott először baktériumot, vörösvérsejtet, hímivarsejtet), holland posztókereskedő volt, aki a saját maga készítette "mikroszkóppal", ami egy egyszerű nagyítólencse volt, szabadidejében kutatta a körülötte lévő világot. A mikroszkóp neki is a hobbija volt.

Már egész kisgyerekként vonzódtam az élőlényekhez, a növényekhez, az állatokhoz. Nem tudom miért, de a láthatatlan élőlények, az apróságok, különösen elbővöltek. Aztán egyszer kaptam egy műanyag játékmikroszkpót ajándékba. Mint minden hasonló eszköznek, ennek a minősége sem volt túl jó, de ez nem szegte a kedvemet, kitartóan megnéztem mindent, ami a kezem ügyébe került. Aztán amikor a laborban kezdtem dolgozni, a mikroszkóp a munkaeszközömmé vált.

Tavaly a születésnapomra kaptam a feleségemtől egy komoly, nagyon jó minőségű mikroszkópot, amilyenről gyerekkoromba csak álmodhattam. Azóta újra, amikor csak időm engedi, megint mindent megnézek a mikroszkópomban. A családban én vagyok az egyedüli, aki örül neki, ha egy gyümölcs bepenészesdik, vagy valamilyen rovar betéved a lakásunkba.

mikroszkóp
Ezt a mikroszkópot kaptam születésnapomra (Levenhuk 870T)

Néhány mikroszkópos kép

Ez itt néhány kép, amit én fényképetem:

tüdőszövet mikroszkópos képe
Tüdőszövet léghólyagocskákkal, középen egy hörgő és egy artéria keresztmetszetével.
békavér-kenet magvas vörösvérsejtekkel
Békavér-kenet, megfigyelhetőek a magvas vörösvérsejtek.
Krumpli haverjai! A teknősünk akváriumában, az algák között éldegél ez a féreg. Néha feltűnik más is, pl. papucsállatka. Sajnos nem a legjobb a video minősége, de ennyit tud a kamerám. (50MB)